Vuosi Toukolaaksossa

24.8.16 by Toukolaakso
DSCF1001

Vuosi Toukolaaksossa tulee pian täyteen. 15.8.2015 kilistelimme laseja talokaupan kunniaksi ja syyskuussa minä ja Matias muutimme taloon Sirkkalankadun vuokra-asunnosta. Alku meni suurimmassa osin epätodellisissa tuntemuksissa ja hämmennyksessä mitä olimmekaan tulleet hankkineeksi. Kun remontti polkaistiin käyntiin hämmästelimme lähinnä sitä, että remontointi on kokemattomalle aika hidasta puuhaa. Tässä kooste Rositan ja Matiaksen ensimmäisestä vuodesta Toukolaaksossa:

DSCF1191

Remontti lähti liikkeelle tietysti purkuhommista kun muovimatot ja Finnfoam-levyt saivat kyytiä. Heti alusta lähtien oli selvää, että haluamme alkuperäisiä pintoja esiin ja käytettävät materiaalit ovat perinteisiä, vanhaan taloon sopivia. Aloitimme remontin kahdesta päätyhuoneesta eli keittiöstä ja olohuoneesta. Asuimme makuuhuoneessa, jonka pidimme remonttivapaana alueena.

 

DSCF1481

Olohuoneen katosta irroitimme vanhat Haltex-levyt ja samalla katosta repsahtivat pinkopahvit alas. Alta paljastui hieno helmipaneelikatto.

 

DSCF1647

Nuohooja totesi savupiippujen olevan niin huonossa kunnossa, että määräsi tulipesät käyttökieltoon. Lähestyvä talvi ilman tulipesiä kuulosti kovin ikävältä, joten savupiiput saivat olla ensimmäinen iso remonttikohde. Heti syyskuun talkoissa vinssasimme porukalla valtavan määrän tiiliä ullakolle savupiippujen muurausta varten.

 

DSCF1899

Ammattimuurari teki varsinaisen muuraustyön ja me yhdessä Saanan ja Ollin kanssa kuljetimme tiiliä ja laastia muurauspaikalle.

 

DSCF1885

Alussa korkealla työskentely hirvitti, mutta aika nopeasti siihen myös tottui. Onneksi ennen muuraustyötä asennutimme uuden kulkusillan.

 

DSCF5170

Marraskuussa olikin jo kova remonttitohina käynnissä. Asensimme huokolevyjä seiniin ja maalasimme keittiön ja olohuoneen paneelikatot.

 

DSCF7026

Joulukuussa uppouduttiin pinkopahvituksen saloihin.

 

IMG_6489

Selvisimme aika pitkälle leudolla alkutalvella, mutta sitten pakkaset jysähtivätkin kunnolla. Pidimme ainoastaan yhtä huonetta lämpimänä sähköpatterin ja kaakeliuunin voimalla ja remontoitavia keittiötä ja olohuonetta lämmitimme puilla. Pahimpana pakkasjaksona isoissa luokkahuoneissa käytiin miinuksen puolella, josta todisteena oli kahvinkeittimen jäätyminen. Myös vesijohdot jäätyivät ja pakkasen hellittäessä kellarissa paukahti vesiputki.

 

DSCF7171

Vaikeista olosuhteista huolimatta yritimme edetä remontissa, koska juuri sillä hetkellä inhimillinen asuminen kiinnosti meitä kovasti.

 

DSCF0062

Helmi-maaliskuun vaihteessa saimme vihdoin keittiön, josta olimme todella innoissamme. Oli uskomatonta, kun hanasta tuli vettä ja sähkölaitteetkin toimivat. Pidemmän keittiöremonttipostauksen voi lukea täältä.

 

DSCF7222

Muutimme yhdestä remontoimattomasta huoneesta kahteen remontoituun huoneeseen ja vihdoin saimme kantaa kellarista ja muualta säilytyksestä huonekaluja asuntoon.

 

DSCF0052

Yritimme myös ottaa rennosti.

 

DSCF0010

Maaliskuussa saimme pitkään odottamamme rakennusluvan väliseinään ja kylpyhuoneisiin. Ison tilan halkominen hieman suretti, mutta se oli asuntojen sekä palokatkoseinän rakentamisen kannalta järkevin vaihtoehto.

 

DSCF0169

Huhtikuussa lattiassa ja katossa olikin jo seinän mentävä aukko ja seinä lähti kohoamaan hurjaa vauhtia. Seinän rakentamisessa käytimme ammattilaista ja itse toimimme taas tavaran kantajina. Melkoinen määrä kyprokkia siinä tulikin kannettua.

 

DSCF0323 (1)

Seinän valmistuttua käynnistyi verhoomon remontti.

 

DSCF0348

Kevättalkoissa jatkoimme jo syksyllä aloitettua pihan siistimistä ja puiden harventamista. Saanan isovanhempien tilalta saimme lainaan hieman järeämmän työkoneen.

 

DSCF0409

Toukolaakson ensimmäinen pihajuhla järjestettiin vappuna. Sää suosi vappujuhlioita ja Matias rakensi meille grillin ylijääneistä piipuntiilistä. Grillin ääressä ilta jatkui pitkälle yöhön.

 

DSCF0511

Toukokuussa Verhoomo Kotosalla aloitti toiminnan. Olin verstaan valmistumisesta niin onnellinen, sillä venynyt rakennuslupaprosessi kävi todella hermon päälle ja aloin olla jo ihan luovuttaja-fiiliksissä.

 

DSCF0387

Toukokuussa meillä käynnistyi myös kylpyhuoneremontti ja ensimmäiset suihkut korkattiin kesäkuun alussa. Valmiista kylpyhuoneesta saadaan toivottavasti pian oma postaus tänne blogiin.

 

DSCF0651

Kesällä remontti on edennyt aika hiljakselleen, koska me molemmat olemme viettäneet aikaa pitkälti oikeiden töiden parissa, minä verhoillen ja Matias kokkaillen. Verhoomon omaan blogiin voi kurkistaa täältä.

 

DSCF1602

Urakkaa Toukolaaksossa vielä riittää, mutta aika hyvin olemme vuoden aikana alkuun päässeet. Pitkän pähkäilyn jälkeen päätimme myös mitä katolle tehdään (siihen tulee bitumimaalia/mönjää, jota katossa on jo ennestään) ja suurimmat reijätkin on jo paikattu. Nyt ei tarvitse enää keskellä yötä vesisateen iskiessä juosta ullakolle tarkistamaan tilannetta. Viime viikkoina remonttikin on taas nytkähdellyt vähän eteenpäin. Matias otti kylpyhuoneen ikkunat kunnostukseen ja minä olen aloittanut eteisen remontointia ja asentanut listoja kylpyhuoneeseen. Toivon ja epätoivon aallokossa nyt on taas aika toiveikas olo.

 
  • About

    Neljä kolmekymppistä kaverusta remontoivat kestävin menetelmin kahdeksi asunnoksi 104-vuotiasta Ristimäen koulua, joka on myös Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin synnyinkoti.
  • Toukolaakso Instagram

  • Tags

  • Recent Posts

  • Follow
  • Blog archive