Sukellus vanhojen ikkunoiden saloihin

21.10.15 by Toukolaakso
Rosita ja Olli osallistuivat Rakennusperinteen ystävien järjestämällä kahden päivän ikkunankunnostuskurssille. Kurssi tarjosi todellakin rahoille vastinetta, kun vain parissa päivässä huomasi oppivansa vanhojen ikkunoiden kuntoonlaiton mallikkaasti. Opimme kurssilla myös, ettei kaikkea vanhaa maalia ja kittiä tarvitse poistaa jos ne ovat tukevasti kiinni. Tämä oli helpottava tieto, Toukolaaksossa kun kunnostettavia ikkonoita riittää.

On hienoa, että talossa on ylipäätään säilytetty kaikki vanhat ikkunat. Niin monesti nykyään näkee, että hienot  ja kunnostettavissa olevat vanhat puuikkunat vaihdetaan uusiin alumiini-ikkunoihin. Ikkunoiden vaihdossa vanhan talon ilme kärsii eikä lämpöhyötykään välttämättä ole merkittävä. On laskettu, että noin 15 % karkaavasta lämmöstä lähtee ikkunoiden kautta ja suurin lämpöhäviö tapahtuukin talon yläpohjasta.

Toukolaakson ikkunoihin tehdään kittipaikkaukset ja sen jälkeen ne maalataan.

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-Itse

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-Itse

Kurssi pidettiin Arvonkorjaajat Oy:n avarassa ja hienossa työtilassa. Opettaja Henna Lintunen oli rautainen ammattilainen ja hyvä opastamaan eri työvaiheiden saloihin. Arvonkorjaajilla oli työn alla Turun synagogan ikkunoiden entisöintityöt.

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-Itse

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-Itse

Huonokuntoisimpienkin näköisistä ikkunoista löytyi pienellä hionnalla kestävä vanha puu. Muutamat pienet halkeamat kuuluvat mielestämme vanhoihin ruutuihin, eikä lasinvaihtoja tarvinnut tehdä. Työvaiheista mukavin ja palkitsevin oli kittaus.

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-Itse

Toukolaakso Remontti Ikkunankunnostuskurssi Rakennusperinteen ystävät Tee-Se-ItseRosita and Olli took part in Rakennusperinteen ystävät's (Friens of Finnish Traditional Building Association) old-school window repair weekend course. It was rewarding and fun to learn all the different steps in traditional window repairing in just two days. Excellent learning experience since there are plenty of windows in Toukolaakso to repair!
 • About

  Neljä kolmekymppistä kaverusta remontoivat kestävin menetelmin kahdeksi asunnoksi 104-vuotiasta Ristimäen koulua, joka on myös Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin synnyinkoti.
 • Toukolaakso Instagram

  • Pitkst aikaa uutta bloggausta aiheena Saanan ja Ollin sali
   Pitkästä aikaa uutta bloggausta: aiheena Saanan ja Ollin sali & eteinen. www.toukolaakso.fi ⚒  #toukolaakso   #vanhatalo   #sali   #eteinen   #nordichome 
  • Sunnuntaifiilistely Urkuharmoneja oli koulun kellarissa silttyn useita ja yksi psi
   Sunnuntaifiilistelyä. Urkuharmoneja oli koulun kellarissa säilöttynä useita ja yksi pääsi Rositan ja Matiaksen olohuoneeseen. Toisinaan me tätä soitetaan ja komeelta kuulostaa. ☺️Tämä yksilö on Nummelan harmonitehtaan tuotos. ❤️  #toukolaakso   #vanhatalo   #nummelanurkuharmoonitehdas 
  • Saanan ja Ollin puolella toka salihuone edistyy sunnuntai vanhatalo 1914
   Saanan ja Ollin puolella toka salihuone edistyy.  #sunnuntai   #vanhatalo   #1914 
  • Talomme kuuluisin asukas ja maamme kansainvlisesti tunnetuin taiteilija Touko Valio
   Talomme kuuluisin asukas ja maamme kansainvälisesti tunnetuin taiteilija Touko Valio Laaksonen aka. Tom of Finland täyttäisi tänään 99 vuotta. Olemme onnekkaita ja saimme viime vuonna meillä vierailleilta Toukon sukulaisilta lahjaksi hänen nuoruudentyönsä. Legacy elää. ✊  #tomoffinland   #vanhattalot   #toukolaakso 
  • Tnn ollaan lhinn hengailtu kuistilla ja juotu jkahvia toukolaakso vanhattalot
   Tänään ollaan lähinnä hengailtu kuistilla ja juotu jääkahvia.  #toukolaakso   #vanhattalot   #kes ä
 • Tags

 • Recent Posts

 • Follow
 • Blog archive