Pinkopahvituksen salat

7.1.16 by Toukolaakso
DSCF7094

Toukolaakson remontti on edennyt, vaikka näillä pakkasilla tekisikin mieli ottaa remonttivapaata ja lähteä pois lämpimään. Meidän kahdessa päätyhuoneessa alkaa näyttämään jo yllättävänkin valmiilta, joten kylmistä olosuhteista huolimatta täytyy koittaa vielä rutistaa viimeisiä pintoja valmiiksi.

Perinneremontoijat puhuvat aina pinkopahvituksesta sydämen asiana, joten mekin päätimme pahvittaa koko olohuoneen. Olen kuullut joskus pinkopahvituksen yhteydessä sanat "helppoa ja hauskaa" sekä "pikopahvitus on kivaa".  Ei ole, sanon minä! Luin etukäteen netistä Krista Lintulan Pinkopahvin asennusohjeet, laitoin pahvit jätesäkkeihin vettymään, keitin itse liisteriä ja sitten vain naputtelemaan pahvia nauloilla seinään. Apua sain onneksi tutultamme Pepeltä, joka oli pinkopahvittanut aikaisemmin. Ilman hänen apuaan ensimmäinen seinä olisi ollut katastrofi.

Huokolevyseinää voi pinkopahvittaa ilmeisesti suoraan liimaamalla, mutta tämä tapa ei tuntunut oikein onnistuvan. Etenkin vaakasuunnan liimareuna lähti venymään liiman levityksen jälkeen ja ryppyjähän siitä vain tuli. Ylä- ja alareunoihin voi asentaa myös puulistat, joihin naulus tehdään. Minä päädyin käyttämään pidempiä nauloja.

DSCF7015

Käytimme apukiinityksissä niittipyssyä

DSCF7026

Pinkopahvitus on vakavaa puuhaa. Tein liisteriä itse sekoittamalla kiehuvaan veteen vehnäjauho-vesiseosta. Vähän kuin kastiketta suurustaisi. Suurustin seosta melko paljon, koska sauvasekoittimella poratessa liisteri notkistuu uudestaan. Lisäksi seokseen tulee noin 1/3 liimaa.

DSCF7024

Pahvitus sujuu joutuisammin parittain työskennellessä. Voin kertoa, että alhaalla kyykkiminen ei ollut kivaa.

DSCF7097

Kun vuodat ovat seinillä niin hommahan ei siihen vielä lopu. Naularivistöt, jotka eivät päädy listojen alle esim. kulmat täytyy vielä pahvittaa liisterillä. Reuna on hyvä ohentaa, jotta saumasta tulee huomaamaton. Itse päädyin repimään pahvin nurja puoli ylöspäin.

Kaiken hermojen pingottumisen ja kiroamisen jälkeen minusta kuoriutui oikein hyvä pinkopahvittaja. Siinä on kai jotain samaa kuin verhoilussa, vaikka verhoilusta oikeasti myös pidän. Hommaa oli kyllä enemmän kuin etukäteen ajattelin, mutta niin on ollut kaikessa muussakin remontoinnissa.
 • About

  Neljä kolmekymppistä kaverusta remontoivat kestävin menetelmin kahdeksi asunnoksi 104-vuotiasta Ristimäen koulua, joka on myös Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin synnyinkoti.
 • Toukolaakso Instagram

  • Sunnuntaifiilistely Urkuharmoneja oli koulun kellarissa silttyn useita ja yksi psi
   Sunnuntaifiilistelyä. Urkuharmoneja oli koulun kellarissa säilöttynä useita ja yksi pääsi Rositan ja Matiaksen olohuoneeseen. Toisinaan me tätä soitetaan ja komeelta kuulostaa. ☺️Tämä yksilö on Nummelan harmonitehtaan tuotos. ❤️  #toukolaakso   #vanhatalo   #nummelanurkuharmoonitehdas 
  • Saanan ja Ollin puolella toka salihuone edistyy sunnuntai vanhatalo 1914
   Saanan ja Ollin puolella toka salihuone edistyy.  #sunnuntai   #vanhatalo   #1914 
  • Talomme kuuluisin asukas ja maamme kansainvlisesti tunnetuin taiteilija Touko Valio
   Talomme kuuluisin asukas ja maamme kansainvälisesti tunnetuin taiteilija Touko Valio Laaksonen aka. Tom of Finland täyttäisi tänään 99 vuotta. Olemme onnekkaita ja saimme viime vuonna meillä vierailleilta Toukon sukulaisilta lahjaksi hänen nuoruudentyönsä. Legacy elää. ✊  #tomoffinland   #vanhattalot   #toukolaakso 
  • Tnn ollaan lhinn hengailtu kuistilla ja juotu jkahvia toukolaakso vanhattalot
   Tänään ollaan lähinnä hengailtu kuistilla ja juotu jääkahvia.  #toukolaakso   #vanhattalot   #kes ä
  • Saanan ja Ollin uudemmassa salissa eilen kirppikselt lytynyt erittin dope
   Saanan ja Ollin uudemmassa salissa eilen kirppikseltä löytynyt erittäin dope pahkakulho, kukat ja omenat omalta pihalta ja Ollin äidin ”Siesta Venetsiassa”-taulu vuodelta 1973.  #keskiviikko   #vanhattalot   #nordichome   #toukolaakso 
 • Tags

 • Recent Posts

 • Follow
 • Blog archive